Wintergezicht van Anton Smeerdijk (1885-1965)

Wintergezicht van Anton Smeerdijk (1885-1965)

Een werkelijk schitterend schilderij uit de kunstcollectie van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland betreft een wintergezicht van Anton Smeerdijk (1885-1965).   ‘Winter’ is de titel die de schilder omstreeks 1910 zelf achterop het grote olieverfschilderij heeft geschreven. Kortenhoef is de locatie van de afbeelding.

Bij de jonge Anton, telg uit het befaamde ‘s-Gravelandse wasserijgeslacht Smeerdijk, openbaarde zich al vroeg zijn tekentalent. Tijdens de kerkdienst in de hervormde kerk maakte hij al schetsjes van het interieur en de kerkgangers. Van zijn ouders mocht hij naar de Academie in Amsterdam, waar beroemde professoren als August Allebé en Nicolaas van der Waay les gaven. Hij ontmoette er zijn medestudenten Jan Sluijters en Leo Gestel. Samn maakten zij na hun studie een reis naar Parijs, het mekka van de moderne kunst. De jonge Smeerdijk was echter toen nog in de ban van de Haagse Schoolschilders als P.J.C. Gabriël, Willem Roelofs en J.H. Weissenbruch. Deze schilders hadden in Kortenhoef en bij de Nieuwkoopse plassen het polderlandschap geschilderd.

Zeker moet Anton Smeerdijk onder de indruk zijn geweest van Floris Verster en Victor Bauffe, die wel eens in het Rechthuis op de Kortenhoefsedijk hadden gelogeerd en in de omgeving hadden geschilderd. Hun manier van schilderen was wat ruiger en dat sprak de jonge Smeerdijk kennelijk aan. In brede streken en in vele nuances wit schilderde hij de besneeuwde dijk, de smalle bruggetjes waar ’s zomers de hooischuiten onderdoor konden varen, het vervenershuisje rechts, de toen nog platte Kattenbrug met het kerkje in de verte en enkele figuren in de sneeuw. Aan de dijk had Smeerdijk trouwens zijn eerste atelier. Toen hij later een gevestigd en gerespecteerd schilder was liet hij zijn huis annex atelier ‘de Gaard’ bouwen aan de Meent, de huidige Kerklaan.

Met dit winterse meesterstuk presenteerde Anton Smeerdijk zich met bravoure als schilder, in de beste traditie van de Haagse School. Later zou ook hij reizen naar Frankrijk gaan maken, waardoor er andere kleuren op zijn palet verschenen.