Rob Jacobs. Schilder, restaurator en muzikant
Aangekocht door de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland in 2019
Kunstenaar: | Rob Jacobs (1957- heden) |
Titel: | Uitzicht atelier Kortenhoef |
Jaar: | 2018 |
Formaat: | 23.5 x 29.5 cm (h x br) |
Materiaal: | Acryl op vollinnen |
Website: | www.rob-jacobs.nl |
In 2019 heeft de Stichting dit prachtige kleine werkje van Rob Jacobs aangekocht. Vanuit het raam van zijn atelier in de Oude School aan de Kortenhoefsedijk 145 te Kortenhoef heeft Jacobs deze impressie van het uitzicht op de achter gelegen weilanden geschilderd. In zijn atelier vervormt Jacobs dat wat hij heeft gezien tot een nieuw geheel. Hij schildert nooit buiten. Via een groot raam valt het daglicht binnen op zijn werk.
De schilderijen van Rob Jacobs weerspiegelen zijn innerlijke beleving van de werkelijkheid. Een schets maakt hij niet. Net als in de Jazz muziek ontstaan zijn schilderijen al improviserend. Naar eigen zeggen zijn de schilderijen van Rob Jacobs vaak stillevens en coulissen landschappen om in te verdwalen. Deze landschappen zijn opgezet in een klassieke compositie, maar uitgewerkt op een expressieve, gestileerde manier. Jacobs speelt met diepte en perspectief, en vooral met kleur. Naast Hollands landschappen kiest hij soms ook voor een Oosterse locatie. De schilderijen zijn geabstraheerd modern en zijn opgebouwd uit kleurvlakken en transparante lagen met veel verschillende structuren.
Zelf zegt de schilder over zijn werk: “Het is een persoonlijke belevingswereld die ik op het doek probeer over te brengen. Ik laat de toeschouwer stilstaan bij velden, bergen en meren die ik een ander licht en kleur heb gerangschikt. Die sfeer van dat licht en de manier waarop ik observeer, is wat ik probeer over te brengen in mijn schilderijen”.
U kunt het schilderij de komende tijd bekijken in de centrale hal van het gemeentehuis van Wijdemeren aan de Rading 1 te Loosdrecht.
Drs. Henri Spijkerman,
Voorzitter Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland
Het Stergebied Loosdrecht van kunstschilder Rob de Haan uit Loosdrecht
Aangekocht door de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland in 2019
Kunstenaar: | Rob de Haan (1943-heden) |
Titel: | Het Stergebied Loosdrecht |
Jaar: | 2015 |
Formaat: | 1.00 x 1.00 (H x br) |
Materiaal: | Olieverf op doek |
Website: | www.galerierobdehaan.com |
In 2019 heeft de Stichting dit schilderij van de Ster in Loosdrecht aangekocht. Rob de Haan is als schilder een autodidact. Zijn vertrekpunt was werk in de stijl van de Haagse School, door de jaren heen heeft hij zich ontwikkeld tot een uitbundig colorist. Geleidelijk aan bewoog De Haan zich in de richting van het abstracte. Ontwikkeling en experiment gaan bij hem samen. Vooral valt op dat Rob de Haan een echte kleurenschilder is. Dit blijkt ook uit zijn schilderij van het Stergebied in Loosdrecht, dat als ware het een luchtfoto is weergegeven.
Het Stergebied is een deel van het weilandengebied ten westen van de Nieuw-Loosdrechtsedijk richting de Drecht. Het unieke karakter van de Ster ligt vooral in de sfeer van het landschap en de cultuurhistorie. De middeleeuwse ontginningsgeschiedenis laat zich ongeschonden aan het landschap aflezen, waarbij de opmerkelijke ster- of waaiervormige verkaveling afwijkt van die in omringende gebieden. Vooral vanuit de lucht fraai zichtbaar, zijn de uiterst grillige perceelvormen rond het hart van de Ster, met smalle, langgerekte percelen die als het ware naar de veenstroom de Drecht toe draaien.
Zie over meer informatie over het Stergebied: www.stervanloosdrecht.nl
U kunt het schilderij de komende tijd bekijken in de centrale hal van het gemeentehuis van Wijdemeren aan de Rading 1 te Loosdrecht.
Drs. Henri Spijkerman,
Voorzitter Stichting Kunstbezit ‘s-Graveland
Aangekocht door de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland in 2018.
Aangekocht door de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland in 2018.
De in Nederhost den Berg woonachtige kunstenares Ingrid Jansen heeft van jongs af aan twee grote passies; muziek en schilderen. Door de ontmoeting met de percussionist en componist Angelo van den Burg is het schilderen en de muziek bij elkaar gekomen. De wederzijdse bewondering die beiden voor elkaars werk hebben heeft geresulteerd in hun project ‘Music in Color’.
Şamandira, gezamenlijk gecomponeerd door Angelo van den Burg, Eric Blom en René Meister in hun BEARproject, is door Ingrid vertaald in een waterrijk landschappelijk schilderij. Bij het horen van de muziek zag zij de avond voor zich met in de verte de lichtjes van een dorpje. Het zachte deinen is ook letterlijk de betekenis voor het Turkse woord Şamandira.
Ingrid Jansen geeft in haar atelier aan de Kortenhoefsedijk 86A te Kortenhoef cursussen en workshops [Art to Join]. Ze is gespecialiseerd in aquarel, aquarel op canvas en acryl. Zie voor meer informatie haar website www.ingridjansen.nl
Titel Our man in Ankeveen
Fotograaf Tom Baetsen uit Nederhorst den Berg – Xlix Fotografie
Locatie Stichts End te Ankeveen, tegenover Stichtse Kade
Stijl Magisch realisme in de fotokunst. Naar het beeld van de Film Noir met de kenmerkende mengeling van misdaad en romantiek zodat een mystieke sfeer ontstaat.
Toelichting Met zijn Film Noir fotoserie won Baetsen een “Gold Award” in de Prix de la Photographie de Paris 2016.
Aangekocht door de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland in 2017.

Officiële overdracht van de foto Our man in Ankeveen door de kunstenaar aan de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland in de hal van het gemeentehuis van Wijdemeren op vrijdag 16 maart 2018.
Links fotograaf Tom Baetsen uit Nederhorst den Berg en rechts mevrouw Ingrid Jansen, voorzitter van de Stichting.
Tom Baetsen – Xlix Fotografie
Tom Baetsen houdt zich onder de naam Xlix Fotografie bezig met de scheppende kant van de fotografie. Baetsen creëert met zijn foto’s een verhaal, betekenis, mysterie, sfeer, symboliek, situaties, verwikkelingen en/of metaforen. Hierbij schuwt Baetsen het niet om te manipuleren, te ensceneren of uit te lokken. Baetsen vindt deze werkwijze vergelijkbaar met hetgeen kunstenaars als Carel Willink, René Magritte of Edward Hopper in de schilderkunst op het doek vastleggen.
Een regelmatig terugkerend aspect in zijn foto’s is vervreemding, het ontregelen van de kijker door de draak te steken met gevoel, ratio en logica. Het is een lichte variant van surrealisme: in de foto zie je dingen die je niet goed met elkaar kunt rijmen. Realiteit en fictie lopen naadloos in elkaar over waarbij het onduidelijk is waar de werkelijkheid overgaat in fantasie. Wellicht dekt de term “magisch realisme” de inhoud van dit thema in de fotografie het best.
Our man in Ankeveen
De foto Our man in Ankeveen is afkomstig uit zijn Film Noir project, een hommage aan de naoorloogse film. We hebben het hier over de typische stijl van de naoorlogse film, vaak ook Film Noir genoemd mede door de duistere, dreigende, sombere of melancholieke sfeer ondersteund door spaarzaam en hard licht met diepe en scherp afgetekende schaduwen.
Bekende namen uit die tijd zijn Hitchcock (Psycho), Orson Welles (Citizen Kane) of de iconische film Casablanca met acteurs als Humphrey Bogart & Ingrid Bergman. Ook de vroege James Bond films zijn in deze stijl. En natuurlijk niet te vergeten de film waaraan deze foto zijn titel ontleent: “Our man in Havana” naar het gelijknamige boek van Graham Greene.
Inhoudelijk zijn deze films vaak een mengeling van misdaad en romantiek met een duidelijk onderscheid tussen de good guys & the bad guys. Vrouwen zijn nadrukkelijk aanwezig, vaak als femme fatale, maar ondergeschikt aan de zelfverzekerde macho-man uit die tijd. Naast de gedistingeerde kledingstijl worden in die tijd roken en drinken nog als stijlvol gezien en zijn deze gewoontes steeds prominent in beeld.
Om het typische karakter van de Film Noir te verbeelden bleek de authentiek ogende locatie aan het Stichts End tegenover de Stichtse kade uitstekend te voldoen. Door welbewust gebruik te maken van suggestieve elementen als duisternis, tegenlicht en mist in combinatie met de onheilspellende blik en houding van het personage op de voorgrond krijgt het resulterende beeld alle trekken van een cliffhanger in een film.
Voor de onheilspellende figuur krijgt Baetsen de welwillende medewerking van acteur Gustavo Ruben Valenzuela. Omdat het moment van de opname onmogelijk te plannen valt is Gustavo apart in de studio gefotografeerd (rekening houdend met perspectief en lichtval) om hem later in de achtergrond te monteren.
De gehele Film Noir fotoserie van Baetsen mag zich verheugen in veel aandacht en waardering, waaronder een “Gold Award” in de Prix de la Photographie de Paris 2016. Met een andere foto uit de Film Noirserie won Tom Baetsen in april 2018 de prestigieuze Pia d’Or Talent Award van Professional Imaging.
Zie voor zijn website: xlix.nl