Loosdrechts porselein onder water

Schilderijen van Hannelore Houdijk.

16 oktober t/m 14 november 2021, zaterdag en zondag van 12.30 – 16.00 uur
Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150 te Loosdrecht.

Het bestuur van de Stichting is trots en dankbaar dat we in dit corona tijdperk een bijzondere tentoonstelling in de prachtige omgeving van Kasteel-Museum Sypesteyn mogen organiseren.

Hannelore Houdijk uit Nederhorst den Berg was met haar schilderij “Theepot in het water” winnares van de nationale wedstrijd ‘Schilderij van het Jaar 2019’. Een schilderij van deze bijzondere kunstenares mocht in de collectie van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland natuurlijk niet ontbreken.
In opdracht van de Stichting heeft Hannelore Houdijk een schilderij met een soortgelijke compositie gemaakt, maar dan met een knipoog naar de rijke historie van het Loosdrechts porselein. Verschillende door Kasteel-Museum Sypesteyn en een lokale verzamelaar ter beschikking gestelde objecten Loosdrechts porselein zijn in de Spiegelplas in ondiep water gefotografeerd. De combinatie van het stromende water en de bijzondere heldere kleuren en detaillering van het Loosdrechts porselein uit het eind van de achttiende eeuw zijn door Hannelore Houdijk op het schilderdoek vastgelegd. Op deze wijze is een belangrijk cultuur-historisch aspect van Loosdrecht met de hedendaagse kunst verbonden.

Het Loosdrechts porselein werd vervaardigd in een door dominee Joannes de Mol in Oud-Loosdrecht in 1774 opgerichte porseleinfabriek. Het betrof een werkgelegenheidsproject voor de plaatselijke bevolking. Dit was nodig omdat na de periode van turfwinning de turfstekers in grote armoede terecht waren gekomen. Voor fijn schilder- en vormwerk huurde dominee De Mol vaklieden van elders in, zelfs uit het buitenland. Binnen tien jaar raakte de fabriek failliet.
Kasteel-Museum Sypesteyn heeft een omvangrijke collectie Loosdrechts porselein, onder andere verzameld door de stichter van het kasteel Jhr. C.H.C.A. van Sypesteyn.

Er hangen gedurende de periode van de tentoonstelling in Kasteel-Museum Sypesteyn ook vijf schilderijen welke representatief zijn voor de schilders van de Kortenhoefse School. Zoals een klein schilderij van de eind negentiende eeuw afgebrande korenmolen aan het Moleneind in Kortenhoef van P.J.C. Gabriël (1828-1903). De top Haagse School-schilder Gabriël wordt gezien als de schilder die Kortenhoef heeft ontdekt. Kortenhoef wordt daarom ook wel het land van Gabriël genoemd.

Al ruim 100 jaar heeft Kortenhoef het imago van een kunstenaarsdorp. Door naast schilderijen van de Kortenhoefse School ook schilderijen van de huidige generatie kunstenaars in Wijdemeren te verzamelen zet de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland dit imago graag voort.

Kunst verbindt, niet alleen mensen maar ook een dorpssamenleving. Dat blijkt ook het samenwerkingsverband waarmee deze tentoonstelling tot stand is gekomen. De Stichting Kunstbezit ’s-Graveland organiseert de tentoonstelling in samenwerking met Kasteel-Museum Sypesteyn, Stichting LOosdrechts Porselein (SLOP), Historische Kring Loosdrecht en de gemeente Wijdemeren.

Wij nodigen u van harte uit om deze tentoonstelling te bezoeken.

Namens het bestuur,

Henri Spijkerman, 
Voorzitter Stichting Kunstbezit ’s-Graveland