Herfsttentoonstelling kunstschilder Anton Smeerdijk

‘Anton Smeerdijk. Een veelzijdig schilder van de Kortenhoefse School’.

De Stichting Kunstbezit ’s-Graveland organiseert de herfsttentoonstelling ‘Anton Smeerdijk. Een veelzijdig schilder van de Kortenhoefse School’.
Van vrijdag 29 september t/m zondag 1 oktober 2023 en vrijdag 6 t/m zondag 8 oktober 2023 te bezichtigen in De Oude School, Kortenhoefsedijk 145 te Kortenhoef.
Openingstijden 11.00 – 17.00 uur. Toegang gratis.

Ditmaal staat de bekende kunstschilder Anton Smeerdijk (1885-1965) centraal. Anton Smeerdijk is een telg uit een wasserij familie uit ’s-Graveland, maar hij maakte naamsbekendheid als een kleurrijk kunstschilder. Hij studeerde aan de Rijksacademie te Amsterdam. Begonnen in de trant van de Haagse School, veranderde na een studiereis naar Frankrijk in 1913 zijn palet in meer lichtere kleuren. Op de tentoonstelling is één van de thema’s gewijd aan deze buitenlandse reizen en de schilderijenproductie die hier uit voortkwam.

Kenmerkend voor Anton Smeerdijk was zijn enorme productie, zelfs tot vlak voor zijn dood.   

Uit de collectie van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland laten we verschillende dorps-, polder- en wintergezichten zien en hoe bekwaam hij in de portretkunst was. Een groot aantal schilderijen zijn afkomstig uit particuliere collecties – zoals ook stillevens met fruit en bloemen – en die nog nooit aan het publiek zijn getoond. Nieuw is de samenwerking met de gemeente Hilversum die speciaal voor deze tentoonstelling uit hun kunstcollectie een viertal werken hebben uitgeleend.   

Begin september 2023 heeft de Stichting in de weekbladen een oproep aan de bevolking van Kortenhoef en omgeving gedaan om hun mooiste of meest bijzondere schilderij van Anton Smeerdijk tijdens een inloopavond in sociaal-cultureel centrum De Blinker door een tweetal experts te laten beoordelen. Een drietal geselecteerde werken zijn op canvas afgedrukt en op de tentoonstelling te zien. Van de overige inzendingen is voor de tentoonstelling een collage gemaakt.

U bent van harte uitgenodigd om de tentoonstelling te bezichtigen. Voor 2 euro is ter plaatse een tentoonstellingscatalogus verkrijgbaar. 

Henri Spijkerman,
voorzitter Stichting Kunstbezit ’s-Graveland